Snus: Wat is er? en hoe werkt het?

14 november 2021Casper Rehne

Snus is al lang geleden in het land geïntroduceerd. Het bestaat al sinds de 18e eeuw. In 2016 was het echter verboden om snus in Denemarken te verkopen, waardoor de markt is veranderd. Tegenwoordig is het legaal om nicotinezakjes te verkopen, die erg op snus lijken. Het verschil zit hem vooral in het feit dat nicotinezakjes geen tabak bevatten.

NB: Bij NikoPouches.dk moedigen we mensen niet aan om snus te nemen. Het kan wel worden ingenomen, maar het is illegaal om te verkopen. Dit artikel moet worden gezien als een informatiebron voor degenen die meer willen weten over snus, en die mogelijk op zoek zijn naar andere alternatieven.  

Wat is snus?

Snus bestaat uit tabak waaraan water, zouten, smaakstoffen, bevochtigingsmiddelen en pH-regulerende stoffen zijn toegevoegd. Snus wordt gecategoriseerd als rookloze tabak, die niet wordt gerookt, maar oraal wordt ingenomen. Het bevat ook nicotine, wat verslavend is. 

Rookloze tabak is een term voor alle niet-rooktabak. Denk hierbij aan snus en pruimtabak als schuine tabak, maar ook aan pruimtabak en droge snus. 

Snus is lange tijd het meest verspreid geweest in Zweden en Noorwegen, waar snus voorkomt ook verkocht als los poeder. Nadat het in 2016 illegaal werd in Denemarken, nicotinezakjes zijn populairder geworden. 

Hoe werkt snus?

In Scandinavië is het gebruikelijk om snus onder de bovenlip te plaatsen, terwijl Amerikanen het iets anders doen. Meestal wordt het snuiftabak tussen de wang en het tandvlees geplaatst. Nadat de snus een tijdje in de mond heeft gezeten en de nicotine via het mondslijmvlies is opgenomen, wordt het zakje uitgespuugd.

Hoe lang moet snus in de mond blijven?

De intoxicatie duurt doorgaans 10 tot 20 minuten, maar dit hangt af van hoe sterk de snus is. Naarmate je eraan gewend raakt, neemt het effect ook wat af. Hetzelfde geldt voor koffie, waarbij het lichaam went aan de hoeveelheid cafeïne die je drinkt. Het zal echter altijd effect hebben, ongeacht hoeveel u inneemt of drinkt. 

Hoe lang je hem moet laten zitten hangt dus af van jou als persoon en hoe sterk de snus is. 

Is snus illegaal?

Het is illegaal om Snus te verkopen in Denemarken. Dit geldt voor zowel een winkel als een particulier. In de andere Scandinavische landen zijn de regels echter anders. Zweden is het enige land in de EU waar snus met tabak mag worden verkocht. In Noorwegen is het ook toegestaan ​​om snus te verkopen. 

In Denemarken is het echter legaal om nicotinezakjes en pruimtabak te verkopen. Bij NikoPouches.dk verkopen wij nicotine tassen die geen tabak bevatten. 

Is snus gevaarlijk en zijn er bijwerkingen?

Snus is vooral verslavend omdat het nicotine bevat. Bovendien kan het het tandvlees beschadigen en kankerverwekkend zijn. Het is niet een gebied waarop veel onderzoek is gedaan, maar er is een overheersend onderdeel dat bewijst dat het op de lange termijn over het algemeen schadelijk is voor het lichaam. Snus is echter niet zo schadelijk als sigaretten - en moet daarom als een beter alternatief worden beschouwd. Een nog beter alternatief is nicotinezakjes die geen tabak bevatten

De Dental Association beweert dat snus ervoor kan zorgen dat het tandvlees zich terugtrekt, waardoor uw tanden beter zichtbaar worden. Deze kauwgom komt niet meer terug en is dus een blijvend gevolg van het gebruik van snus. Bovendien irriteert snus het mondslijmvlies, dat als een soort verdediging een harde huid vormt in de vorm van witachtige, gerimpelde vlekken op de plaats waar de snus heeft gezeten. Wees echter niet bang: deze slijmvliesveranderingen verdwijnen als u stopt met het gebruik van snus.  

In Scandinavië is snus echter gepasteuriseerde tabak, wat betekent dat het minder kankerverwekkende stoffen bevat dan traditionele snus uit andere landen. Bovendien bevat snus veel minder  kankerverwekkende stoffen dan sigaretten  en het roken van tabak in het algemeen.

Is er een leeftijdsgrens voor snus?

Er is geen leeftijdsgrens voor snus in Denemarken, omdat de verkoop ervan illegaal is. Er zijn echter nog steeds enkele kiosken en particulieren die het toch doen. Of ze een leeftijdsgrens hanteren, is niet bekend. In Denemarken moet je echter 18 jaar oud zijn om nicotinezakjes en pruimtabak te kopen - dit geldt uiteraard ook voor ons. 

 

Wij hopen dat u heeft gevonden wat u zocht en dat de informatie nuttig was. Wij willen onze informatiebronnen graag bedanken voor een groot deel van de kennis die wij hebben vergaard.

 

Bronnen van informatie:

www.cancer.dk/snusfornuft/sandt-eller-falsk/

www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/rygning/om-rygning/snusbrug/

www.tandlaegeforeningen.dk/til-patienter/livsstil/rygning-tobak-og-snus/snus/snus-kan-give-skader-i-munden/

www.op-i-roeg.dk/9-klassetrin-for-eller-imod-tobak/nye-kunder/snus/

www.berlingske.dk/samfund/man-maa-da-heller-ikke-en-snus

Meer artikelen